Een kijkje bij Meza, de Libanese traiteur

Voor het 4de interview zijn we langs de familie Ghizzaoui van Meza gegaan. Meza (letterlijk vertaald in ‘smakelijke hapjes’) is een Libanese traiteur die sinds 2 jaar op De Fred actief is. Nabil en Anna runnen de winkel samen met hun zonen en schoondochters Rani, Jad, Cinthia en Roha. We hebben met Anna gepraat over het familiebedrijf en over het unieke concept van hun winkel. Ook liet Anna ons kennismaken met de Libanese keuken door een echte Libanese maaltijd voor ons te bereiden!

Meza

Leuk dat we bij jullie langs konden komen, Anna! Zou je iets kunnen vertellen over jullie winkel?

Anna: Ja, geen probleem. Meza is een Libanese traiteur zaak. Dit betekent eigenlijk dat we puur Libanese maaltijden verkopen. We zijn 2 jaar geleden met de winkel hier, naar De Fred, verhuisd. Men kan bij onze winkel eten afhalen maar ook lunchen. Naast de winkel verzorgen wij ook de catering voor bedrijven en particulieren. Er wordt wel eens gezegd dat de Libanese keuken de op een na beste keuken van de wereld is, haha. Er wonen hier in de buurt veel expats en onze winkel is ook erg bekend bij deze mensen. Ze komen hier vaak lunchen als ze een uur pauze hebben bijvoorbeeld. Het is hier in korte tijd een succes geworden.

Jullie winkel zat voorheen ergens anders?

Mijn man en ik zijn de winkel in 2001 begonnen in Groningen. Onze kinderen deden toen nog de koksopleiding en de horecaopleiding en waren bijna klaar. Na 5 jaar wilden wij graag uitbreiden. Groningen is een hele leuke stad, maar doorgroeimogelijkheden waren voor ons erg beperkt daar. Daarom gingen wij op zoek in grotere steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Onze voorkeur ging toen uit naar Den Haag en sinds 2006 zitten wij dus in deze stad.

We hadden toen 8 jaar lang 2 locaties. Eén op het Benoordenhout en een in de Vruchtenbuurt. Mijn zoon en ik deden de winkel op het Benoordenhout en mijn man en andere zoon in de Vruchtenbuurt. De winkel heette toen nog Meza Méditerranée.  We hadden toen ook nog een Mediterraan concept, dus toen werkten we met Italiaans, Spaans, grieks en Libanees voedsel.

We zijn uiteindelijk zo gegroeid dat we 2 jaar geleden hierheen zijn verhuisd. We hebben ons concept aangepast naar een Libanees concept. Uitgebreide Libanese koude en warme salades en maaltijden.  We wilden ook bij elkaar zijn en dat kon ook in deze winkel. We werken nu met de familie in 1 winkel, dat is erg fijn.

De winkel ziet er in ieder geval erg mooi uit! Het eten trouwens ook, haha.

Anna: Ja, dank je! Het gaat er ook om wat we maken, hoe het smaakt en hoe het eruit ziet, want het is eigenlijk gewoon kleinschalig. We hebben heel veel variatie bij de salade, de maaltijden en bij de hapjes. Alles is ook bereidt met verse producten. De hele toonbank en de vitrines worden aan het einde van de dag schoongemaakt en ’s ochtends vroeg worden ze weer gevuld. Dan zijn we vanaf 6 uur hier in de winkel om voor te bereiden, de vitrines te vullen en om alles mooi te maken.

Wordt alles hier ook zelf gemaakt?

Anna: Ja, alles wordt hier gemaakt in de keuken. We hebben ook een open keuken. Men kan ook kijken hoe wij het doen. We springen ook van de keuken naar de toonbank en dan helpen we klanten. Het is hier dus gezellig en open. Het is de bedoeling dat mensen ook een beetje voelen dat ze zich in het buitenland bevinden, hier bij ons in de winkel.

Een beetje ontsnappen uit Nederland, als het ware?

Anna: Ja, de klanten zijn ontspannen bij ons. Gastvrijheid is heel belangrijk voor onze familie, winkel en klanten.

Oké. Wij vroegen ons ook af wat je nou het leukste vindt van runnen van jullie zaak?

Anna: Het leukste is eigenlijk dat wij ons eigen land presenteren en dat moeten we heel goed doen. Wij zijn de enige Libanese traiteur hier en we zijn zeer trots op ons concept. Dan maken we gerechten waar we trots op zijn en die gewaardeerd worden door de klanten. Dat merken we aan de feedback op Tripadvisor, Facebook of direct persoonlijk. Daarnaast is het ook erg fijn dat wij als familie hier werkzaam zijn. Dat vind ik echt leuk, want we waren natuurlijk heel veel jaren uit elkaar met de twee winkels. We zijn nu samen hier in 1 winkel en dat maakt ons erg blij en vrolijk. Dat geeft ons ook weer power en energie om door te gaan.

Zijn er ook dingen van het ondernemen of van de zaak die u echt niet leuk vindt?

Anna: Nou, bij elk vak heb je leuke dingen en minder leuke dingen. Maar gezien het feit dat wij hier met z’n allen zijn, accepteren wij dat. Dan kunnen we de taken afbakenen. Er zijn niet echt dingen die ik kan bedenken van dit vak die ik haat eigenlijk. Dat moet er ook niet zijn bij ons.

Hebben jullie nog speciale plannen voor dit bedrijf in de toekomst?

Anna: Nou, we zijn nu 2 jaar hier op De Fred. Dat  is eigenlijk heel kort. Onze droom was om een Libanese zaak te beginnen en die droom is dus ongeveer 2 jaar terug uitgekomen. We zijn hier dus nog steeds van aan het genieten. We zijn ook nog steeds aan het groeien. Ik zou op dit moment niet weten wat de toekomst nog gaat brengen, maar voor nu zijn we nog vooral bezig met genieten en met het verbeteren van dit proces. Straks hebben we ook nog de herinrichting van De Fred, dus dan ligt de hele straat plat voor een jaar. Ik denk dus dat we pas na de herinrichting echt kunnen gaan kijken naar wat de toekomst te bieden heeft.

De laatste vraag alweer. Heb je nog wat te zeggen over de lezers van het interview van het blog?

Anna: Ik zou iedereen die nieuwsgierig is naar onze winkel, graag willen uitnodigen bij Meza. Iedereen is welkom! We zijn gastvrij, dus je kan gerust een kijkje komen nemen en even bij ons wat te proeven.

Bekijk het pinterestbord voor nog meer mooi foto’s van Meza!


Na het interview kregen wij van Anna een echt Libanees gerecht voorgeschoteld om te proberen hoe de Libanese keuken nou eigenlijk smaakt. We kregen een Libanees brood met hummus, gegrilde aubergine en groenten met daarnaast een fattoush salade en couscous salade. Het eten dat we kregen was overheerlijk en we raden iedereen aan om eens wat te bestellen bij Meza! Bedankt Anna en we komen gauw nog een keer langs!

20170531_151428 (1)
Het heerlijke gerecht dat wij voorgeschoteld kregen!
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s